Vyberáme tvar, chuť a obsah vašej torty

Oslavy a podujatia:Torty a zákusky aj ako vianočná príprava

Havranová 09.05.201410758

Vyberáme tvar, chuť a obsah vašej torty

Punčová, dobošová, orechová, čokoládová a....dosť. Po bokoch orechy, na vrchu čokoládová poleva a v tom najlepšom prípade aj nápis z maslového krému. Nech už vyzerala a chutila akokoľvek, vždy potešila.

Marcipán nad zlato

Aj vy máte zmätok v tom, do čoho „obliecť“ vašu tortu? Špecifická mandľová chuť marcipánu niekedy nebola samozrejmosťou. Vysoká cena a nedostupnosť z neho spravili vzácnu surovinu. Dnes už existuje veľa napodobnenín, ktorými dennodenne poťahujeme naše torty za menší peniaz, aj keď...  Fondánová hmota je zvyčajne veľmi sladká, pretože jej hlavnou zložkou je cukor. Vyznačuje sa svojou elasticitou a je vhodná nielen na poťahovanie celej torty, ale aj na vytváranie ozdôb. Veľkou výhodou fondánu je jeho snehobiela farba. Je síce lacnejší ako marcipán, ale nikdy nenahradí marcipánovú špecifickú mandľovú chuť. Jedinou nevýhodou marcipánu môže byť  žltkastá farba a pravdepodobnosť trhania sa pri poťahovaní, ale to môže byť len otázkou praxe. Poťahovaciu hmotu na tortu si viete kedykoľvek spraviť aj doma a to z rozpustených penových cukríkov, práškového cukru a citrónovej šťavy. Nebude to síce marcipán, ale hladký a elegantný povrch torty máte zaručený.

O tom, do čoho bude „zabalená“ práve vaša torta, závisí predovšetkým od cukrárky a jej zvykov. Lenka Adamčíková nám prezradila tie jej: Ja používam fondán aj marcipán. S marcipánom  sa lepšie pracuje pretože tak rýchlo netvrdne a fondán používam skôr na modelovanie, respektíve ho viac využívam v lete, lebo  sa netopí a rýchlo schne.“ Petra Martinkovičová preferuje poťahovú hmotu. „Mne sa s ňou pracuje najlepšie, pekne drží tvar ako na torte, tak aj kvety a postavičky vyrobené z nej. Zo skúseností, zákazníkom najviac chutila práve cukrárska hmota, keďže nie je taká sladká ako robený fondán.“No a práve to je najdôležitejšie. Aby ten zázrak, ktorý vašu tortu zdobí chutil vám, aj vašim hosťom. Veľkým aj malým. Ja osobne si robím marcipán sama, keďže mám malé deti, ktoré obľubujú olupovať tortičku. A preto nechcem používať tie „Ečkové“hmoty.“ dodala Gabriela Vlnková.

Na chuti záleží

Nie je problém objednať si šľahačkovú tortu s ovocím, alebo naopak slanú tortu. Ale aj napriek tomu klasické piškótové torty s krémom, ešte „nevymreli“. Experimentovania sa ešte niektorí zákazníci boja. Dokazujú to aj slová Ingrid Valuškovej:“Torty pečiem rôzne, podľa želania zákazníka, ktorému sa snažím vyhovieť. Od klasických tvarov po zložitejšie. Piškótovo-krémové, ovocné, poťahované,  ale aj zdobené krémom.“Na druhej strane, niektorí z nás experimentujú s kombináciou rôznych príchutí a krémov až priveľmi. V takomto prípade by ste mali určite prijať rady od cukrárky a nejsť hlavou proti múru. Ona vie najlepšie, ako vám to bude (ne)chutiť. „V poslednom čase ľudia viac preferujú svieže ľahké tortičky a obľubujú ovocnú plnku. Úplne najčastejšie pripravujem tvarohový krém.“hovorí Monika Dobšovičová. Nie nadarmo sa hovorí, že v jednoduchosti je krása... A ak naozaj neviete či čokoládovú, sušenú, slanú, šľahačkovú alebo ovocnú, v ponuke sú už aj torty z plienok alebo uterákov. A tým sa naozaj nedá nič pokaziť.

Kvalita sa cení

Aj vám sa už možno stalo, že torta lepšie vyzerala ako chutila. Môže to byť samotnou neskúsenosťou cukrárky, alebo používaním nekvalitných surovín. To ale nie je prípad Henriety Referovičovej: „Moje torty chcem mať do detailov prepracované a aby boli chutné, nepoužívam margaríny.“Čerstvé suroviny domácej výroby vám vo svojich výrobkoch garantuje Silvia Takácsová: „Pečiem zákusky, torty, penové torty, šľahačkové torty, torty s čerstvým ovocím aj slané tortya používam čerstvé suroviny a suroviny domácej výroby.“Toto je ale často raritou, ktorá sa snáď raz premení na súčasť každej torty. Veď krásna, kvalitná a chutná torta nie je nikdy zlá!„Zakladám si na tom, aby som nepoužívala žiadne umelé krémy a príchute. Používam domáce džemy a marmelády na dochutenie tort, ktoré som si v lete sama vyrábala.“A tak aj vďaka Zuzane Koľvekovej, máme kvalitné torty priamo na dosah ruky.

 

Foto:http://www.dama.cz/2012/6/marc.jpg,Petra Martinkovičová,Monika Dobšovičová, Henrieta Referovičová

Komentáre Disqus.
(4.9/5) 3 referencií
Adamcikova

Pečenie mi robí radost, a prečo sa nepodelit o radosť aj s inými.Pečiem z domacich surovín, / torty…

(0/5) 0 referencií
Vlnková

Ak chystáte oslavu no chcete poctivú tortičku pre svojich milovaných tak vám rada upečiem podla…

(5/5) 2 referencií
Valušková Ingrid

Pečiem domáce torty na rôzne príležitosti : svadobné, detské, narodeninové, krstinové, erotické...…

(0/5) 0 referencií
Dobšovičová

Torty, cupcakes, medovníky, kvalitne a chutne od Moniky.

(0/5) 0 referencií
Referovičová

V každej tortičke a koláčiku je veľký kus mojej lásky k pečeniu a výtvarnému umeniu.

(4.8/5) 4 referencií
silvikinetorty

Vyrastala som v rodine, kde moja stará mama aj mamka veľa piekli, hlavne zákusky a koláče z…

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!
Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím